Nieuws overzicht

Nog veel mensen hebben moeite met digitaal bankieren

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder worstelen met de digitale betaalwereld. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Alledaagse betalingen in de winkel lukken nog wel. Maar handelingen zoals het openen van een bankrekening of het blokkeren van een bankpas leveren problemen op.

Lees verder

Nederlandse huishoudens sparen ook na corona stug door

In 2022 zijn de banktegoeden van Nederlandse huishoudens verder gestegen. Het totaal op betaal- en spaarrekeningen nam vorig jaar met 34,1 miljard euro toe tot 562,5 miljard euro. Daarmee spaarden Nederlanders ook in 2022 flink door, zo blijkt uit statistieken van DNB.

Lees verder

Banken verhogen spaarrente

Na de Rabobank verhoogt nu ook ABN Amro de spaarrente van 0,25 naar 0,5 procent. Die verhoging gaat in vanaf maart. De spaarrentes stijgen over de gehele linie momenteel. Jarenlang stond de rente rond en soms onder de 0 procent, nu komt een gemiddelde van 1 procent weer in zicht.

Lees verder

Huizenprijzen dalen het hardst in Noord-Holland

De prijzen van bestaande koopwoningen daalden afgelopen kwartaal in alle provincies. De daling was het sterkst in de provincie Noord-Holland, gevolgd door Utrecht en Flevoland. In de drie provincies lagen de prijzen 3 tot 4 procent lager dan een kwartaal eerder. De kleinste daling was er in Limburg (1,2 procent).

Lees verder

Spaarrentes gaan langzaam maar zeker omhoog

Na jaren van dalende spaarrentetarieven vond er in 2022 een kentering plaats. Voor het eerst in jaren is er weer een stijgende lijn van het gemiddelde spaarrentetarief bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Dat schrijft Moneyview.

Lees verder

Consumenten zijn steeds iets minder somber

Consumenten waren in januari 2023 opnieuw minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is wel nog erg laag. De vertrouwensindex van het CBS kwam in januari 2023 uit op -49, tegen -52 in december 2022.

Lees verder

Nibud voorziet positief financieel jaar

Financieel gezien wordt 2023 voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen van de plotseling hoge uitgaven van het afgelopen jaar. Dat zegt budgetinstituut Nibud. Het compensatiepakket van de overheid zorgt ervoor dat veel huishoudens er dit jaar op vooruitgaan ten opzichte van 2022.

Lees verder

WOZ-waarde stijgt dit jaar gemiddeld 17 procent

Door de forse stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren, gaat ook de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2023 flink omhoog. Gemiddeld gaat de waarde, waarop ook gemeentelijke belastingen zijn gebaseerd, met 17 procent omhoog.

Lees verder

Anderhalf miljoen werknemers wisselden van baan in 2022

Een op de vijf werknemers in Nederland veranderde in 2022 van werk. Dat komt neer op zo’n anderhalf miljoen werknemers. Dat is meer dan in andere jaren en hangt samen met de krapte op de arbeidsmarkt.

Lees verder

Kredietverzekeraar voorziet tot 2025 flink dalende huizenprijzen

De komende twee jaar dalen de huizenprijzen in Europa in het algemeen en in Nederland en Duitsland in het bijzonder. Kredietverzekeraar Allianz Trade verwacht dat de huizenprijzen in Nederland dalen met 8 procent tot eind 2024.

Lees verder